Швеция и Финландия все още не са изпълнили всичките си задължения към Анкара в контекста на диалога за присъединяването на скандинавските страни към НАТО, следващата среща за изпълнението на споразуменията ще бъде критична. Това предупреди министърът на външните работи на югоизточната ни съседка Мевлют Чавушоглу, съобщава турският вестник Yeni Safak.

"И двете страни са предприели определени стъпки, но на настоящия етап е трудно да се каже, че са изпълнили задълженията си. Стъпките не са достатъчни", цитира изданието думите на първия дипломат на Анкара.

Чавушоглу припомни, че по-рано в Хелзинки се проведе тристранна среща за практическото изпълнение на условията на меморандума, подписан през юни от Турция, Финландия и Швеция. Документът включва редица стъпки, които ще позволят на двете страни да вземат предвид исканията на Анкара и да се присъединят към Алианса.

"Сега такава среща ще се проведе в Стокхолм. Тя ще бъде критична по отношение на изпълнението на бъдещи конкретни стъпки. Ще бъде обсъден меморандум, какво е направено и какво предстои да се направи. Ще бъде изготвен доклад и ще бъде извършена преоценка [на уреждането на различията между страните]“, поясни Чавушоглу.

Шведският премиер Улф Кристерсон ще пристигне в Анкара в рамките на деня, за да обсъди перспективите за ратифициране от Турция на молбата за членство на кралството в НАТО. Кристерсон заяви по-рано, че шведското правителство няма да си сътрудничи с организации, свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК)., която Анкара смята за терористична. Швеция премахна и въведените през 2019 г. ограничения върху износа на военно оборудване за Турция.

На 18 май Швеция и Финландия подадоха молба за присъединяване към алианса, но Турция веднага блокира процеса на присъединяване, изисквайки страните да обявят кюрдските организации за терористични, да екстрадират лица, обвинени в тероризъм или участвали в опита за преврат в страната през 2016 г., и да вдигнат забраната относно доставките на оръжия за Анкара. На 28 юни, преди началото на срещата на върха на НАТО в Мадрид, се проведоха разговори между турския президент Реджеп Тайип Ердоган, финландския му колега Саули Нийнистьо, тогавашния премиер на Швеция Магдалена Андерсон и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Бе подписан меморандум, позволяващ на Стокхолм и Хелзинки да се присъединят към НАТО. Според турския лидер Швеция е обещала да екстрадира повече от 70 души, заподозрени в терористични дейности.