Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви в понеделник, че преговорите с Финландия и Швеция за присъединяването им към НАТО продължават в положителен дух, но двете страни все още трябва да предприемат определени стъпки за изпълнение на подписания с Анкара меморандум за борба с тероризма, предава ТАСС.

"Процесът напредва положително, но все още има стъпки, които те (Финландия и Швеция) трябва да предприемат. На първо място това се отнася за Швеция", каза Чавушоглу, отговаряйки на въпроси на журналисти.

По думите му във вторник в рамките на срещата на външните министри на НАТО ще има контакти с колегите си от скандинавските страни.

Швеция и Финландия кандидатстваха за членство в НАТО през май, но Турция блокира процеса на присъединяване, настоявайки да обявят кюрдските организации за терористични, да екстрадират лица, обвинени в тероризъм или участие в опита за преврат от 2016 г. На 28 юни, преди началото на срещата на върха на НАТО в Мадрид, се проведоха разговори между турския лидер Реджеп Тайип Ердоган, финландския президент Саули Нинистьо, тогавашния премиер на Швеция Магдалена Андерсон и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Бе подписан меморандум, позволяващ на Стокхолм и Хелзинки да се присъединят към НАТО.

Анкара по-рано заяви, че меморандумът, подписан с Финландия и Швеция, не е окончателен и турският парламент може да не го одобри, ако двете страни не изпълнят залегналите в него задължения за противодействие на терористичните организации.