Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу коментира одобрението на Турция за членството на Швеция в НАТО и заяви, че това е "далечна перспектива" в интервю за телевизия A Haber, цитирано от РИА Новости.

Одобрението на Турция за членството на Швеция в НАТО е "далечна перспектива", въпреки изявленията на генералния секретар на Алианса и официален Стокхолм, отбеляза външният министър.

Йенс Столтенберг заяви след церемонията по присъединяването на Финландия, че Швеция също е изпълнила всички условия. На свой ред Чавушоглу заяви, че борбата с тероризма е важно условие, за да даде Анкара своето одобрение.

"Въпреки изявленията на генералния секретар и шведски официални лица, че всички условия са изпълнени, ние все още сме далеч“, категоричен е той.

До началото на 2023 г. молбите на Швеция и Финландия бяха ратифицирани от 28 от 30 страни от НАТО, но Унгария и Турция пожелаха да разгледат шведската молба отделно от финландската. В нощта на 31 март приключи ратификацията на финландската кандидатура за членство в НАТО от всички членове на Алианса. 

Финландия и Швеция на фона на събитията в Украйна през май миналата година подадоха молби до генералния секретар на НАТО за присъединяване към Алианса. За приемане в него е необходимо одобрението на всички страни –членки. 

Първоначално Турция блокира процеса на разглеждане на кандидатурите, но на 29 юни Турция, Швеция и Финландия подписаха меморандум за сигурност, който според генералния секретар на Алианса отчита всички опасения на Анкара, свързани с борбата с тероризма и ограничения върху доставката на оръжие.