Председателят на Християндемократическия съюз (ХДС) Фридрих Мерц предупреди за опасност от руска агресия срещу Грузия и Молдова. В разговор с Redaktions Netzwerk Deutschland  Мерц прогнозира, че войната ще обхване тези страни, ако Русия не бъде спряна в Украйна.

"Вижте Грузия, вижте Молдова - там можете да видите същите движения на войски, които се случиха в Украйна преди осем години“, коментира християндемократът. В източната част на Молдова "същите малки зелени човечета вече се появиха без униформа и без отличителни национални знаци". Това са руски войници - като тези през 2014 г. в Украйна, увери Мерц.

По това време руската армия окупира Крим. Едва след анексирането на полуострова Владимир Путин призна, че "зелените човечета“ са руски войски.

Правителството в Молдова от седмици предупреждава за опитите на Русия да дестабилизира страната. Руски войници са разположени в Приднестровието на границата с Украйна от 1992 г., а други подкрепяни от Москва сили в района напоследък са станали по-активни, според украински източници.

Два региона в Грузия са окупирани от руски и съюзническите на Москва сили от 2008 г. насам Наскоро руското външно министерство косвено заплаши грузинските демонстранти, които се противопоставиха на планирания закон по руски модел за по-строги действия срещу опозицията, с инвазия като тази в Украйна, отбелязва медията.