Западът не осъзнава, че при определени условия конфронтацията между Русия и страните от НАТО ще ескалира до нанасяне на превантивен ядрен удар. Това предупреди заместник-ръководителят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев пред журналисти по време на посещение във Виетнам, предава ТАСС.

"Има необратими закони на войната. Ако се стигне до [доставки за Украйна] на ядрени оръжия, ще трябва да се нанесе превантивен удар“, поясни Медвеев. По думите му западните държави не са напълно наясно с това и смятат, че няма да се стигне до подобен развой. "Но ще се случи при определени условия“, увери той.

Коментирайки разширяването на набора от оръжия, които страните от НАТО изпращат в Украйна, Медведев не изключи, че в тази ситуация "на режима в Киев ще бъдат предоставени и самолети [F-16]“. Нещо повече, "може би ще дадат ядрени оръжия“, добави той. "Но тогава това ще означава, че към тях ще тръгне ракета с ядрен заряд“, предупреди бившият президент и премиер на Русия.

Според заместник-ръководителя на Съвета за сигурност на Руската федерация политиката на Вашингтон по въпроса за непрекъснатото помпане на Украйна с оръжия е разбираема: "САЩ като цяло действат в съответствие със своите прагматични интереси.Те не се бият сами, но печелят пари. Те се опитват да унищожат вековния враг“. Що се отнася до страните от Стария свят, според него "Европа е полудяла... За мен това е невероятна история. Те непрекъснато подгряват и нажежават обстановката с решенията си“, подчерта руският политик.

На 21 май президентът на САЩ Джо Байдън обяви на пресконференция след срещата на Г-7 в Хирошима, че Западът ще започне да обучава украински пилоти да летят на изтребители от четвърто поколение, включително F-16. В същото време помощникът на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан допълни, че Вашингтон ще обсъди със съмишленици през следващите месеци кои държави може да прехвърлят самолети F-16 на Киев.