"Преговори за ситуацията в Украйна и около нея сега не са необходими, защото Москва може да ги води само със "собствениците“ на Киев в САЩ и само за следвоенния световен ред, за който е рано да се говори. Тази гледна точка е изразил заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев в своя канал в Telegram, цитират от ТАСС.

Той е коментирал изказването на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която по-рано се е обявила против равноправни преговори между Русия и Украйна. Според Медведев "трудно е да не се съглася с това“.

"Разбира се, това е така. Какви равноправни преговори може да има с нацистката държава, която е в полуразпад под външен контрол? Можете да говорите само със собствениците. Или по-скоро само с Вашингтон. Просто няма други събеседници. И само за условията на следвоенния световен ред. Въпреки че засега е рано да се говори", е написал Медведев. "Затова сега изобщо не са необходими преговори“, е заключил той.

По-рано Урсула фон дер Лайен е заявила в кулоарите на срещата на Г-7 в Хирошима, че равноправните преговори между Русия и Украйна трябва да бъдат отхвърлени. Според нея страните от Г-7 трябва да подкрепят усилията на украинския президент Володимир Зеленски с неговия мирен план.