Бившият президент на Украйна Петро Порошенко е предал на Владимир Путин предложение да вземе Донбас, твърди Виктор Медведчук, председател на политическия съвет на забранената от Киев партия "Опозиционната платформа - За живот“, в интервю за беларуския телевизионен канал СТВ.

Според политика бившият държавен глава няколко пъти го е молил да посредничи по този въпрос. Позицията на руския лидер тогава обаче е била друга, подчерта Медведчук.

"В онези години Путин постоянно подчертаваше в официалните си интервюта, че Донбас е Украйна. Когато руският президент Владимир Владимирович Путин каза, че Донбас е Украйна, Порошенко се опита да се отърве от него. Защото разбра, че Донбас не му трябва“, заяви политикът.

Освен това Медведчук повтори всички тези на руското ръководство, че Минският процес за прекратяване на конфликта в Донбас е бил опит да се спечели време за подготовка за нова война. Според него Киев се е стремял да "изпълни политическата воля, която не предполага мирно уреждане“. Политикът подчерта, че това свидетелства за "двойния морал“ както на европейските лидери, така и на Порошенко и Зеленски.

Що се отнася до политическата воля на украинските власти, тя, по думите му, е била "насочена към водене на военни действия по указания на западните държави и създаване на плацдарм за противопоставяне на Русия, която продължи да защитава интересите на хората, живеещи на територията на Донбас“, заключи Медведчук.