Бъдещето на самата Полша е заложено във войната в Украйна. Това заяви полският лидер Матеуш Моравецки в интервю пред Dziennik Gazeta Prawna. По думите му, всичко в конфликта зависи от това, колко ще е ефективна помощтта на западните съюзници за Киев.

"Ние помагаме на Украйна, защото бъдещето ни зависи от източния ни съсед. Правим повече от другите, защото имаме повече да печелим и повече да губим", обясни той.

В същото време Моравецки припомни, че само преди няколко месеца Украйна получи статут на страна кандидат за присъединяване към ЕС и изрази подкрепа за нейните усилия по пътя към пълноправно членство.

"Получаването на статут на кандидат [...] беше голям успех. Но не можем да спрем наполовината път. Днес Украйна плаща огромна и кървава цена за опита си да се освободи от руския ботуш. Събитията на Майдана в Киев поставиха [държавата] по пътя към ЕС, а визията на украинците за присъединяване към ЕС ги мотивира да останат на този път, на този изключително труден и опасен път“, отбеляза полският премиер.

По думите му, Украйна няма да може да победи Русия без солидарността на Запада, включително санкции, финансова, хуманитарна и военна помощ.

"Няма да е лесно да продължим ентусиазма, който в момента присъства в европейските официални зали. Но най-важното нещо, което трябва да продължим, е европейското единство и решителност в подкрепа на защитниците на Украйна. Ние събудихме Запада, така че не можем да позволим отново да заспива", заяви Моравецки.

След срещата на върха на ЕС миналата седмица министър-председателят заяви пред "Полското радио“, че Варшава играе важна роля, когато става въпрос за решаване на украинските проблеми.

Нещо повече, според него Полша е не само в геополитическия център на събитията, но и в геополитическия център на съвместното вземане на решения. Той посочи, че дори последната среща на върха показва ефективността на усилията на полския президент, правителство и дипломация през последните няколко месеца.

Правителственият ръководител припомни, че по време на срещата на върха той е участвал във всички най-важни срещи и е единственият, който преди това се е срещал с президента на Украйна.