Вечерта на 16 април служители на реда в грузинската столица Тбилиси започнаха да разпръскват многолюден протест срещу приемането на проектозакона за "чуждестранните агенти", който предизвика критики от Запада и обществото, пише Ekho Kavkaza.

По време на сблъсъците полицията е изтласкала демонстрантите от задния вход на парламента на Грузия.

Ekho Kavkaza съобщава, че срещу участниците в протеста е използван сълзотворен газ. В резултат на това има пострадали, сред които лидерът на опозиционната партия "Горчи-больше свобода" Зураб Джапаридзе. На мястото са пристигнали линейки, които оказват първа помощ на пострадалите.

Министерството на вътрешните работи на Грузия съобщи в социалната мрежа Х, един полицай е пострадал по време на акцията и призова гражданите да се разотидат, "в противен случай срещу тях ще бъдат предприети предвидените от закона мерки".

Обсъждането на закона за "чуждите агенти" ще продължи в парламента на Грузия утре, 17 април. Членовете на управляващата партия "Грузинска мечта" вероятно ще одобрят документа на първо четене на утрешната сесия.

На 15 април парламентарната комисия по правни въпроси проведе първото изслушване на проектозакона "За прозрачността на чуждото влияние“ въпреки вълната от критики от страна на  западните партньори  и възмущението в страната.

През февруари в грузинския парламент бяха регистрирани два варианта на законопроект за чуждестранните агенти - грузински и американски (който е превод на Закона за регистрация на чуждестранни агенти, FARA). Според грузинския вариант на законопроекта юридическо лице, чието финансиране е над 20% от чужбина, трябва да се счита за агент на чуждо влияние. Според документа медия може да бъде и чужд агент. Организациите, които отговарят на критериите, са длъжни да се регистрират в Министерството на правосъдието като агенти на чуждестранно влияние и да подават годишна финансова декларация, в противен случай се налага глоба. 

Законопроектът предизвика значителни критики както от опозицията, така и от президента на страната Саломе Зурабишвили, както и от западни политици поради въвеждането на понятието чуждестранен агент в законодателството по примера на Русия.