Русия е предприела още една масирана атака с БпЛА срещу Киев през нощта, според ръководителя на военната администрация на града. Ударена е критична инфраструктура в Лвов, предава Sky News.

Сергей Попко е заявил в Telegram , че около "две дузини вражески цели“ са идентифицирани и унищожени от военновъздушните сили на Украйна във въздушното пространство на столицата.

Попко е заявил, че "дронове са навлезли в столицата на вълни“ и "от различни посоки“.

Въздушна тревога е обхванала града повече от три часа, е добавил той.

Атаката е една от няколкото, предприети от Русия в Украйна снощи.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна е заявил, че предварителната информация е показвала, че средствата за противовъздушна отбрана са свалили 28 от 30-те ирански дрона Shahed, изстреляни от Русия.

Съобщава се, че силите на Москва са ударили "критична инфраструктура" в западния град Лвов, предизвиквайки пожар.

Първоначалните доклади показват, че няма жертви, според военната администрация на града.

Междувременно Юрий Малашко, служител в региона Запорожие в югоизточна Украйна, е заявил, че руската атака е насочена към телекомуникационна инфраструктура и селскостопански и земеделски имоти.

Експлозии в Запорожие

Около два и половина сутринта в Запорожие са отекнали експлозии. По това време местните медии са съобщили за ракетни атаки на руските военни с помощта на С-300, допълват от РБК-Украйна.

Както е заявил по-късно Юрий Малашко, началникът на Запорожката военна областна администрация, експлозиите са избухнали в самия град и в предградията.

"Целите на нападателите са комуникации, имущество и оборудване на селскостопанската икономика, както и популярно място за почивка“, е уточнил тогава служителят в Telegram.

На мястото на инцидента са работили специалисти и спешна помощ за отстраняване на последствията.

В сутрешната сводка Генералният щаб на Украйна е потвърдил информацията за "използването от противника на С-300 за атаки на Запорожие и околностите му. По предварителни данни руските сили са използвали за удари 7 ракети от този комплекс".

Пожар в Лвов

"За експлозиите в Лвов и региона стана известно посред нощ. За щастие в града също пострадали граждани няма, но има разрушения на обекти от критична инфраструктура. Местните власти все още не уточняват коя точно", съобщава украинската медия.

Началникът на регионалната военна администрация на Лвов Максим Козицки, е заявил, че в "Лвов е избухнал пожар, след като врагът е ударил критично инфраструктурно съоръжение".

Служителят е добавил, че аварийните служби продължават да работят на мястото.

"На място работят пожарникари, служби за спешна помощ и комунални услуги. Няма жертви. За съжаление все още не можем да дадем повече информация".