Американското военно ръковосдство предупреди Украйна, че F-16 не са "магическо оръжие“, но САЩ стоят изцяло зад група съюзници от НАТО, които поеха лидерството в подготовката на пилоти и евентуалното изпращане на такива самолети на Киев, пише Politico.

"Руснаците разполагат с 1000 изтребители от четвърто поколение“,посочи председателят на Комитета на началниците на щабове на САЩ армейски генерал Марк Мили пред репортери в Пентагона след виртуална среща на многонационалната контактна група за отбраната на Украйна. "Ако ще се състезавате с Русия във въздуха, ще имате нужда от значително количество изтребители от четвърто и пето поколение, така че ако погледнете кривата на разходите и направите анализа, най-умното нещо, което бихте могли да направите, е точно това, което ние направихме, което е осигуряване на значително количество интегрирана противовъздушна отбрана за покриване на бойното пространство и лишаване на руснаците от достъп до въздушното пространство.

Коментарите на Мили последваха подобни думи тази седмица от министъра на военновъздушните сили Франк Кендъл, който заяви, че самолетите "няма да променят драматично играта“ за Украйна, въпреки че "това е нещо, което има смисъл за тях. Това ще им помогне" в дългосрочен план.

Изтребителите са много по-скъпи от артилерийските снаряди и наземните машини, с които западните съюзници сега захранват Украйна, за да помогнат за изтласкването на руските сили обратно на юг. Харченето на парите за тези краткосрочни оръжия, за разлика от скъпите бойни самолети с техните сложни логистични нужди, си заслужава повече,категоричен е Мили.

"Ако погледнете F-16, 10 F-16 [струват] един милиард долара, поддръжката струва още един милиард долара, така че говорим за 2 милиарда долара за 10 самолета“, заяви Мили, добавяйки, че ако самолетите бяха изпратени по-рано, те щяха да изядат финансирането за тези други способности, които поставиха Украйна на бойна нога.

"Във войната няма магически оръжия, F-16 не са такова, както и което и да е друго“, подчерта отново той.

Също в четвъртък министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обяви, че Дания и Нидерландия поемат водеща роля в съвместната коалиция за обучение на украински пилоти на модерни изтребители. Той разкри, че Норвегия, Белгия, Полша и Португалия също са обещали да участват в обучението.

Коалицията планира първоначално да обучи приблизително 20 украински пилота, въпреки че точният брой ще зависи от капацитета на страните да подкрепят проекта, според говорител на правителството на Обединеното кралство.

Украйна ще се нуждае от набор от пилоти, които да научат основите на летенето, които след това да преминат към реактивни самолети, заяви говорителят. За тази цел първият етап от обучението ще се съсредоточи върху наземно базово обучение на украински пилоти, които след това ще бъдат готови да научат спецификите на F-16 и други машини. Обучението за F-16 ще се проведе на място в Европа.