Армията на САЩ "има да извърви дълъг път“, за да увеличи запасите си от боеприпаси и да гарантира, че страната е готова за всяка широкомащабна война, заяви висшият военен офицер на САЩ пред Конгреса в сряда, цитиран от Associated Press.

Армейски генерал Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете, отбеляза, че войната в Украйна е подчертала интензивната употреба на боеприпаси, която е необходима по време на всеки голям конфликт.

Той и министърът на отбраната Лойд Остин бяха изправени пред многократни въпроси от членове на Конгреса тази седмица за въздействието, което войната оказва върху Пентагона, тъй като той доставя на Украйна голяма част от амунициите, от които се нуждае, за да отблъсне руските сили.

Те посочват, че конфликтът е накарал САЩ да увеличат производствените нива и да преоценят колко от запасите наистина са необходими, тъй като напрежението с Китай и Русия продължава да расте.

"Ако имаше война на Корейския полуостров или война на великите сили между Съединените щати и Русия или Съединените щати и Китай, нивата на потребление щяха да бъдат извън графиките“, заяви Мили в показания пред Комитета по въоръжените сили в Камарата на представителите в сряда (американско време). "Така че съм загрижен. Знам, че секретарят е... имаме начини да се уверим, че запасите ни са подготвени за реални непредвидени ситуации“.

По думите му Остин е наредил на военните да извършат пълен преглед на всички свои военни планове и да оценят прогнозите за боеприпасите, които след това могат да формират основата за бъдещи бюджетни искания.

Пентагонът иска 30 милиона долара в бюджета за фискалната 2024 г., за да инвестира в индустриалната база и да "купи максималния брой боеприпаси, които американската индустрия може да произведе“, отбеляза Остин по време на същото изслушване.

В свидетелски показания по-рано тази седмица министърът на армията Кристин Уормът заяви пред законодателите, че в момента армията се чувства "удобно, че количеството смъртоносна помощ, което предоставяме, не подкопава нашата готовност, но ние следим внимателно това“.

Основен проблем са 155 мм боеприпаси. САЩ са изпратили на Украйна 160 гаубици и повече от 1 милион 155-милиметрови снаряди за гаубици. Според Пентагона боеприпасите са били използвани с до 3000 изстрела на ден.

Уормът, който посети завода за боеприпаси Scranton Army в Пенсилвания, където се произвеждат гилзите за снарядите, отбеляза, че службата е поискала 1,5 милиарда долара в бюджета, за да може да подкрепи това производствоТя отбеляза, че САЩ биха искали да увеличат производството от около 20 000 снаряда на месец до 75 000 на месец до 2025 г.

"Ние работим в много тясно сътрудничество с индустрията, за да се опитаме да направим всичко възможно, за да им помогнем да улеснят увеличаването както на обема на тяхното производство, така и на скоростта на тяхното производство“, разясни Уормът.

Попитан за въздействието върху американските войски, генерал Джеймс Макконвил, началник-щаб на армията, посочи, че военните използват около 150 000 снаряда годишно за обучение - или приблизително 14 000 на месец.

Друга точка на натиск са боеприпасите за  реактивните системи за залпов огън, които САЩ също изпращат в Украйна. По думите на Уормът, САЩ работят за увеличаване на производството от около 6 000 годишно на 15 000 годишно.

Остин и Уормът също заявиха, че Пентагонът се надява, че Конгресът ще му позволи да прави многогодишни планове за доставки, за да спести пари и да осигури стабилност за индустрията.