Държавният глава на Франция Еманюел Макрон ще приеме председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Париж на 3 април за подготовка за съвместното им посещение в Китай следващата седмица, предава AFP, като се позовава на съобщение от Елисейския дворец.

"Президентът на републиката ще се срещне с председателя на Европейската комисия на 3 април в Елисейския дворец. Тази среща ще се проведе като подготовка за държавното посещение в Китай, което ще се проведе от 5 до 8 април", съобщиха от администрацията на Макрон. Елисейският дворец подчерта, че "Урсула фон дер Лайен и Еманюел Макрон ще участват в тристранна среща с китайския президент Си Дзинпин“.

"Тъй като европейското единство е важна предпоставка за изграждането на балансирано партньорство с Китай, това посещение, както и предишните, ще има силен европейски характер“, увериха от администрацията на френския лидер.

По график началото на срещата между Макрон и Фон дер Лайен е предвидено за 12:00 часа местно време (13:00 часа българско време).

Както отбелязва агенцията, в Китай френският президент ще се стреми да започне процес на възстановяване на отношенията след дълъг период на липса на личен контакт поради пандемията. За последен път лидерите на Китай и Франция разговаряха в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Индонезия, а последното посещение на Макрон в Пекин се състоя през януари 2018 г.