Париж е заинтересован от възстановяване на стратегическия диалог и общ дневен ред с Вашингтон. Това съобщи в четвъртък френският президент Еманюел Макрон по време на посещение в САЩ, предава телевизионният канал BFM.

"Франция иска да възстанови стратегическия диалог и общ дневен ред със Съединените щати", каза той на среща с представители на френската диаспора. "Предизвикателствата, пред които сме изправени, изискват по-тясно сътрудничество“, заяви френският лидер.

Макрон обаче предупреди, че протекционистките планове на САЩ за субсидиране на американски компании съгласно Закона за намаляване на инфлацията "заплашват да разделят Запада“.

Френският президент посъветва Вашингтон в глобалната си политика да не разглежда Европа като "променлива ценност". "Европа стана по-силна, защото укрепи своя суверенитет", твърди Макрон.

Той пристигна във Вашингтон по покана на президента на САЩ Джо Байдън. Форматът на държавното посещение има за цел да демонстрира възстановяването на връзките между страните след миналогодишната криза. Тогава Вашингтон и Лондон сключиха зад гърба на Париж споразумение за доставка на ядрени подводници за Австралия, като по този начин отмениха сключената преди това от австралийците поръчка за френски подводници на стойност 56 милиарда долара.

Както показаха първите изявления на Макрон по време на посещението, той не възнамерява да спре да критикува САЩ за нарушаване на търговските правила и принципите на съюзническите отношения. "Посланието на президента беше издържано в доста настъпателен тон", отбелязва BFM.

Приет това лято в САЩ Законът за намаляване на инфлацията предоставя щедри субсидии на производителите на електрически превозни средства, батерии и енергийно оборудване, при условие че са произведени в Съединените щати.

Според Макрон "това може да реши американските проблеми, но да изостри европейските“. Поради липсата на координация между страните, подобна политика, предупредиха в Париж, заплашва да съкрати значителен брой работни места в индустриалния сектор в Европа.

Франция е възмутена, че никой от американските партньори не се е опитал да разбере нейното мнение при подготовката на този закон. В кулоарите на посещението си във Вашингтон френският лидер каза, че би искал от Съединените щати "подобаващо за приятелите уважение".