Китай трябва да играе "главна роля" в намирането на път към мир в Украйна, подчерта държавният глава на Франция Еманюел Макрон в първия ден от тридневната си визита в Пекин, предава AFP.

Говорейки на среща на френската общност в Пекин преди срещата с китайския лидер Си Дзинпин, Макрон подчерта, че Франция ще се стреми да работи със страната "в тази споделена отговорност за мира и стабилността“ в Украйна.

"Китай, със своите близки отношения с Русия, които бяха потвърдени през последните дни, може да играе важна роля“, заяви Макрон, отбелязвайки заявеното противопоставяне на Пекин на използването на ядрени оръжия в Украйна, както и предложението му за мир между Киев и Москва.

Първото посещение на френския президент в Китай от четири години се очаква да бъде доминирано от конфликта в Украйна, като служител от неговия кабинет поясни пред репортери, че той ще се стреми да остане твърд в преговорите със Си.

Целите на Макрон също включват запазване и балансиране на търговските връзки на Китай с Европа, както и защита на френските интереси в Азиатско-Тихоокеанския регион.

"Не трябва да се разграничаваме, да се отделяме от Китай“, категоричен бе Макрон пред френската общност в Пекин при пристигането си, като заяви, че Париж "ще се ангажира проактивно да продължи да има търговски отношения с Китай“.

Макрон обсъди пътуването си до Китай и подкрепата за Украйна в рамките на телефонен разговор с президента на САЩ Джо Байдън в навечерието на визитата си, съобщиха от Белия дом по-рано.

Разговорът показа "общата воля на Франция и САЩ да ангажират китайците, за да ускорят заедно с нас края на войната в Украйна и да изградят траен мир", допълниха на свой ред от Елисейския дворец.

Президентите на САЩ и Франция също се надяват да "получат принос от китайците към глобалните усилия за солидарност между Севера и Юга“ и да изградят "общ дневен ред“ относно климата и биоразнообразието.

Макрон кацна в Пекин около 15:15 часа местно време и бе посрещнат от китайския външен министър Цин Ган. Очаква се в четвъртък той да проведе преговори със Си Дзинпин и да присъства на държавна вечеря.

В петък той ще пътува до Гуанджоу в Южен Китай, за да се срещне с местни студенти, като ще вземе със себе си широка делегация от висши политици, бизнес лидери и дори известни личности, включително композитора Жан-Мишел Жар.