Френският президент Еманюел Макрон предупреди в понеделник, че украинската контраофанзива срещу руските сили може да продължи "седмици, дори месеци“, пише европейската редакция на Politico.

"Контраофанзивата започна. Ще бъде разгърната за няколко седмици и дори месеци. Ние я подкрепяме в границите, които сами си поставяме“, заяви Макрон заедно с германския канцлер Олаф Шолц и полския президент Анджей Дуда в Елисейския дворец.

Украинските сили засилиха операциите през последните няколко дни и обявиха в понеделник вечерта, че са освободили няколко села в южната и източната част на страната.

"Искаме [контраофанзивата] да бъде възможно най-победоносна, за да можем след това да започнем период на преговори при добри условия“, добави той.

Лидерите на Франция, Полша и Германия се срещнаха в Париж, за да обсъдят искането на Украйна за гаранции за сигурност и ясен път към членство в НАТО преди срещата на върха на военния алианс през юли. В понеделник вечерта обаче се оказа, че лидерите изпращат различни сигнали на пресконференция, която се проведе преди работна вечеря в Париж.

Докато Дуда призова Украйна да получи "ясен сигнал, ясна перспектива“ за нейното бъдещо членство в НАТО, Шолц не беше толкова отворен към идеята, отбелязвайки, че дебатите са "интензивни“.

"Обсъждаме гаранции за сигурност от началото на войната... Взехме решения да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Този дебат е интензивен между нас, между Германия, Франция и нейните партньори от САЩ“, заяви Шолц. "Ще финализираме [нашата позиция], когато имаме резултатите от нашите разговори. Но... трябва да е много конкретно“.

По-рано този месец Макрон призова Украйна да получи "силни и осезаеми“ гаранции за сигурност, но не призова за пълноправно членство в НАТО.

Макрон, Шолц и Дуда обещаха, че техните страни ще продължат да подкрепят Украйна по време на контранастъплението. Шолц отбеляза пред репортери, че Германия ще подкрепя Украйна "колкото е необходимо" и посочи, че страната му също е създала системи за ремонт на оръжия по време на сегашното настъпление.

Междувременно Макрон подчерта, че Франция е "интензифицирала доставките" на оръжия, боеприпаси и бронирани превозни средства.