Министърът на правосъдието на Северна Македония издаде заповед за заличаването на българския клуб "Цар Борис Трети" в Охрид. Това се случва десет дни, след като закри българският клуб "Иван Михайлов" в Битоля бе заличен от централния регистър на страната.

И двете сдружения на местните българи бяха регистрирани преди 3-4 години. Тяхното заличаване става след поправки в закона, които влизат в сила със задна дата, съобщи БНТ.

Днес следобед министърът на правосъдието Кренар Лога подписа решението за закриване на Българския клуб "Цар Борис III" в Охрид.

Ходът идва след становището на Комисията за употреба на имената, която преди два дни даде отрицателно становище за клуба в Охрид. Сега на ход е Централният регистър, който трябва да изтрие името от системата след това решение.

В официалното изявление се казва, че името предизвиква напрежение и нетърпимост сред цялото македонско общество. В обяснението комисията посочва, че цар Борис Трети е "отговорен за престъпления, извършени по време на българската окупация на Македония през Втората световна война, по време на които са ликвидирани стотици граждани".

Особено се подчертава мнението, че "неговото сътрудничество и съюз с Третия райх и подчертаната антисемитска политика са най-пряко отговорни за депортирането и унищожаването на хиляди евреи от Македония в лагера на смъртта Треблинка".