Учените постоянно наблюдават Слънцето и прогнозират възможни опасни явления. В дните на висока активност на звездата, на Земята могат да възникнат магнитни бури, опасни за чувствителните към времето хора. УНИАН публикува материал относно това, кога се очакват магнитни бури през април 2024 г. и как да облекчите дискомфорта на тези опасни дати.

Какво е магнитна буря

Магнитните бури са смущения в магнитното поле на Земята, причинени от слънчеви изригвания. Такива колебания могат да повлияят негативно на работата на комуникационните системи, както и на човешкото здраве. Дори малко увеличение на активността може да повлияе на вашето здраве.

Очакват се четири магнитни бури в рамките на един месец, едната от които по-мощна.

Първата геомагнитна буря през април със слаба мощност премина от 3-ти до 5-ти. След това на 10 и 11 имаше нова слаба магнитна буря. От 19 до 22 април се очаква трета буря, която ще е най-мощната за месеца. Ще започне слабо, но слънчевата активност ще нараства всеки ден. Последната и не много силна слънчева активност за месеца се очаква за 29 и 30 април.

Важно е да запомните, че толкова дългите прогнози за бури са неточни и могат да се променят с времето.

Как магнитните бури влияят на хората?

Ефектите на магнитните бури върху здравето са слабо разбрани от учените. Научните експерименти са открили влиянието на слънчевата активност върху благосъстоянието само на хора, които работят на голяма надморска височина - пилоти, стюардеси и астронавти. От друга страна, обикновените хора често се оплакват от негативни симптоми на такива дати.

Какви са симптомите на човек по време на магнитни бури?

Влиянието на бурята върху здравето е индивидуално – при едни такива периоди преминават незабелязано, а други трудно стават от леглото. Най-честите симптоми на магнитна буря са:

главоболие;

световъртеж;

гадене;

нарушен апетит;

проблеми със съня;

висока температура;

високо кръвно налягане;

силна слабост;

обостряне на хронични заболявания.

Въпреки това, не трябва да се стресирате твърде много. Повечето хора преживяват магнитните бури news pic 2
©
без никакви последици за здравето.

Как да се предпазите от магнитни бури

Правилата за здравословен начин на живот ще ви помогнат да избегнете неприятни симптоми по време на бурни дни. Придържайте се към тях за няколко дни и по време на бурята и опасният период ще премине незабелязано за вас:

Опитайте се да стоите далеч от конфликти и източници на стрес.

Яжте повече сезонни храни, ядки, риба и зеленчуци и намалете количеството мазни, пикантни, пържени храни и бързо хранене в диетата си.

Пийте най-малко 1,5 литра течност на ден. В допълнение към водата можете да пиете билкови и зеленчукови чайове, неподсладени компоти.

Ако е възможно, спрете да пушите и пиете алкохол и не пийте кафе или енергийни напитки.

Отваряйте редовно прозорците за проветряване, особено преди лягане.

Прекарвайте повече време на открито и се разхождайте по-често.

Лягайте си по едно и също време всяка вечер. Опитайте се да спите поне 7 часа на нощ.

Ако здравето ви се е влошило значително, ако е възможно, трябва да вземете отпуск по болест и да посетите лекар.