Руският многоцелеви, високоманеврен изтребител с отклоняем вектор на тягата от 4++ поколение Су-35, предназначен за завоевание на превъзходство във въздуха с голям радиус на действие, води по брой унищожени въздушни цели, изпреварвайки други самолети, разработени след края на Студената война, пише американското издание Military Watch Magazine (MWM). Според редакцията "най-забележителните победи на Су-35 са над изтребителите на Су-27 на украинските ВВС“.

На 15 май изтребител Су-35С на руските ВВС свали украински хеликоптер Ми-8 близо до границата в района на Харков, според съобщения на руската групировка "Запад". Ми-8 е бил свален с ракетен удар на оперативно-тактическата авиация, се казва в доклада. Инцидентът е само пореден в дългия списък от въздушни победи на Су-35 над Украйна от началото на конфликта през февруари 2022 г. Именно този самолет води по брой унищожени въздушни цели, изпреварвайки всички останали разработки по този параметър след края на Студената война.

По-рано, на 3 май, Министерството  на отбраната на Руската федерация публикува видеозапис на Су-35, който стреля с ракета "въздух-въздух“ по украински самолет, за който се съобщава, че е бил унищожен. Су-35 са сваляли Ми-8 повече от веднъж, въпреки че най-забележителните им победи са над изтребителите Су-27 на украинските ВВС в големите битки през първия месец на войната. Су-27 влезе в експлоатация през последните години на Студената война и някога бе смятан за най-добрия изтребител за въздушен бой в света. В Украйна той претърпя модернизация и бе смятан за страховит противник. Освен това списъкът на унищожените цели от Су-35 бе попълнен с по-леки изтребители МиГ-29, изтребители Су-24М и щурмови самолети Су-25.

През октомври 2022 г. за първи път Су-35 бяха прехвърлени в учебни подразделения за действия срещу мним противник, което се очаква да даде възможност за по-широко разпространение на опита, натрупан във въздушните битки над Украйна. Този изтребител е на въоръжение от 2014 г. Общо над 150 броя са произведени в завода в Комсомолск на Амур в Далечния изток, около една трета от които са изнесени. Руските ВВС получават нови партиди самолети дори след избухването на военните действия - темпът на производство е около 14 броя годишно.

През януари 2022 г., малко преди началото на войната в Украйна, допълнителни единици Су-35 бяха разположени от Далечния изток за предни бази в Беларус, въпреки че поради ограничената заплаха, която произтича от украинската авиация, основната им роля остава да сдържат потенциална намеса от западните сили. Сравнително благоприятната бойна обстановка предостави широки възможности за бойни изпитания: руските ВВС са натрупали повече опит във въздушните операции през XXI век, отколкото която и да е друга страна. Съобщава се, че един Су-35 е бил свален от украинска система за противовъздушна отбрана (а именно съветската система С-125) в началото на април 2022 г. Това предполага, че изтребителят е летял на малка височина - вероятно с мисия за потискане на противовъздушната отбрана.