Китайските власти подкрепят стремежа на европейските страни за възобновяване на руско-украинските преговори възможно най-скоро, увери говорителят на външнополитическото ведомство в Пекин Уан Уебин. Така той коментира плановете на френския президент Еманюел Макрон да предложи на Китай мирен план за преговори между Москва и Киев, съобщава вестник "Коммерсант“.

Китайското външно министерство уточни, че Пекин подкрепя създаването на "ефективна и устойчива рамка за гарантиране на сигурността в Европа". "Китай подкрепя европейските страни в желанието им, въз основа на собствените си фундаментални и дългосрочни интереси, да насърчи ранното възобновяване на преговорите, като вземе предвид разумните страхове на всички страни, за създаване на балансирана, устойчива система за сигурност в Европа“, отбеляза Уан Уенбин на брифинг.

По-рано Bloomberg съобщи, че Макрон ще се обърне към китайския президент Си Дзинпин с мирен план, който може да улесни началото на руско-украинските преговори. Стратегията на френската страна предполага, че те може да бъдат организирани още това лято. Кремъл заяви, че не разполага с информация за плана.