Властите в Пекин ще отговорят с реципрочни мерки на държавите, наложили ограничения за влизане на китайски граждани под претекст превантивни мерки за борба с коронавируса. Това предупреди на брифинг Мао Нин, говорител на Министерството на външните работи на Китай, предава ТАСС.

"Ние категорично се противопоставяме на опитите за манипулиране на мерките за превенция и контрол на епидемията за постигане на политически цели. В зависимост от различните ситуации [в различните страни], ние ще предприемем мерки в съответствие с принципа на реципрочност“, поясни говорителят.

В края на 2022 г. в Китай бе регистриран ръст на заболеваемостта от COVID-19. На фона на твърденията на китайски учени за относителната безвредност на щама "Омикрон“, властите на азиатската страна отмениха повечето от ограничителните мерки. След това редица държави и региони по света задължиха гражданите на континентален Китай да си правят PCR тест за коронавирус преди заминаване. По-специално това направиха Англия (но не и други части на Обединеното кралство), Италия, Испания, Израел, остров Тайван и Япония.