Френски дипломати в Брюксел отказват да заявят официално дали публикуваното в българските и македонските медии предложение е автентично, предава кореспондентът на МИА от Брюксел.

През последните няколко дни в България и Северна Македония бяха публикувани няколко документа, сред които новата рамка за преговори, която ако бъде приета от всички страни ще бъде гласувана на 23 юни на Европейския съвет. Твърди се, че тази рамка интегрира френските предложения, дадени в София, за които Скопие официално твърди, че не е получило.

По отношение на това предполагаемо френско предложение дипломати от тази страна в Брюксел казват, че не могат да потвърдят неговата автентичност. Засега и в другите страни-членки мълчат за документа. Новата предложена рамка трябва да бъде одобрена от всички 27 държави-членки и от Северна Македония.

МИА цитира неназован дипломат от "влиятелна страна-членка на ЕС“ да казва:

"Води се интензивна политическа работа, тъй като ситуацията е несправедлива за македонците. По същество не сме далеч, но проблемът е политическата ситуация в България, която много се влоши. Ние сме в ситуация, в която трябва да бързаме в момент, когато правителството там може да падне“.

Според твърденията на МИА, никой в Брюксел не коментира съдържанието на предложението, което беше изнесено в медиите, а всички дипломати посочват своите столици, където ще се вземат решения на национално ниво дали това ново рамково предложение е приемливо.

Не е изключена възможността някоя друга страна-членка на ЕС да го отхвърли, дори ако България и Северна Македония го одобрят.

Македонската страна също така повтаря, че нищо от това, което циркулира, не е потвърдено или официално. За разлика от Португалия, която обяви предложението си, когато беше начело на ЕС, Франция нито потвърждава, нито отрича, че има нова идея на масата за разрешаване на спора между България и РСМ.

Превод и редакция: Иван Христов