Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси се е съгласил да изпрати експерти в Киев след изявлението на Русия за създаването на "мръсна бомба“ от Украйна. Това обяви първият дипломат на Киев Дмитро Кулеба, предава РИА Новости.

"По време на телефонен разговор с Гроси официално поканих МААЕ спешно да изпрати експерти в цивилни обекти в Украйна... Той се съгласи... Няма какво да крием“, написа Кулеба в социалната мрежа "Туитър“, като поясни, че има предвид руските твърдения, че Украйна е създала "мръсна бомба".

Според източници в различни страни – включително и в Украйна – Киев подготвя провокация на своя територия, свързана с взривяването на "мръсна бомба“ – ядрено оръжие с ограничена мощ. Целта на провокацията е да се обвини Русия в използването на оръжия за масово поразяване и по този начин да се започне мощна антируска кампания в света. Източници твърдят, че Киев вече е започнал практическото изпълнение на плана. Ръководството на Източния миннообогатителен комбинат, разположен в град Жовти Води, Днипропетровска област, както и Киевският институт за ядрени изследвания, са натоварени със задачата да направят "мръсната бомба“. Работата по него вече е на финален етап, пише агенцията.