Володимир Зеленски ще се обърне към дипломати, политици и бизнесмени от повече от 60 страни, които се срещат в Лондон, за да съберат средства за възстановяване на Украйна, съобщи Sky News.

Риши Сунак откри конференцията с украинския президент и обяви 3 млрд. паунда (5.44 милиарда лева) гаранции по заеми. 

"Русия иска да унищожи икономиката на Украйна, но хората "се справят" по улиците на Киев. Украйна беше огромна инвестиционна възможност преди войната", е заявил Сунак. 

400 фирми от 38 държави са се подписали в украинския бизнес договор.

Допълнителна помощ ще бъде обещана от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен на събитието.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е сред международните представители, които се надяват да накарат големия бизнес да подкрепи Украйна. 

Външният министър на Великобритания Джеймс Клевърли е заявил: "[Става дума] до голяма степен за насърчаване на частния сектор да инвестира във възстановяването на Украйна.“

Той е допълнил, че за да направим това, "трябва да демонстрираме, че тези инвестиции ще бъдат ефективни и че ще бъдат безопасни“, като гарантираме дългосрочната сигурност на Украйна. 

Световната банка е изчислява, че възстановяването на Украйна ще струва повече от 313 милиарда паунда (725.08 милиарда лева), сума която нараства ежедневно.