Съветският държавник и партиен лидер Леонид Брежнев бе лишен днес от званието "Почетен гражданин на град Киев“, предава РБК-Украйна, като се позовава на информация от Градския съвет на украинската столица.

Отбелязва се, че освен Брежнев от това звание са лишени още петима души, които са били избрани и са работили на ръководни длъжности в Комунистическата партия на бившия СССР или са били свързани с КГБ.

"Това решение е още една стъпка към премахване на наследството от бившия комунистически режим“, се казва в изявлението на съвета.

Отбелязва се, че "за“ съответното решение са гласували 82 депутати, като то е взето в съответствие със закона "За осъждането на комунистическия и националсоциалистическия (нацистки) тоталитарни режими в Украйна и забраната за пропаганда на техните символи“.

Също така от титлата "Почетен гражданин на град Киев" са лишени Алексей Епишев, Виталий Масол, Кирил Москаленко, Алексей Федоров и Тин Чионг.

Брежнев е Генерален секретар на ЦК на КПСС и председател на Президиума на Върховния съвет на СССР. Неговата дейност е свързана с потушаването на протестите в страните от социалистическия лагер, войната в Афганистан през 1979-1989 г., както и подкрепата на "революционните“ режими в страните от Третия свят". По време на управлението на Брежнев тоталният контрол върху обществото от страна на КГБ се засилва.

Отбелязва се, че Брежнев е първият, получил това звание.