Сегашната ситуация във войната поставя Украйна в неизгодно положение. Украинските войници са се оттеглили на отбранителни позиции, а руската армия оказва постоянен натиск за пробив. Хипотезата за поражението на Украйна отново се обсъжда, две години след началото на войната, пише Le Figaro.

"Украинците ни казват: "Помогнете ни да издържим през 2024 г. и през 2025 г. можем да възобновим офанзивата“, цитира вестникът френски служител, който наскоро разговаря с украинските власти.

Той също така отбеляза, че Украйна обръща специално внимание на наземната система земя-въздух със среден обсег (SAMPT). Повече от системата обаче Украйна се нуждае от ракети, докато френският производител на ракети MBDA няма да може да достави повече от 30 ракети Aster в краткосрочен план.

В същото време, според един от източниците, "който пръв се мобилизира, ще спечели“.

"Но и двата лагера не са склонни да предприемат крачката. В Украйна обществото показва признаци на умора от война, която изглежда безнадеждна, дори ако това, което е заложено на карта, е жизненоважно. В Русия режимът на Кремъл би предпочел да избегне непопулярно решение, което може да предизвика вътрешна опозиция“, пише Le Figaro.