Канцлерът на Германия Олаф Шолц се отправи на посещение в Китай на фона на охлаждането на отношенията между редица европейски страни и Пекин. Решението му предизвика лавина от критика сред съюзниците на Берлин в Общността, които намекнаха, че Шолц действа в разрез с общоевропейската линия, отбелязва френският национален ежедневник Le Figaro.

"Германската политика спрямо Китай може да бъде успешна, само ако бъде в съответствие с европейската политика спрямо Китай“, категоричен е авторът. "Затова няколко часа преди да замине за Пекин на Шолц се наложи да публикува статия, в която да се обясни на партньорите си. Ангела Меркел никога не е трябвало да прави това“, коментира политологът Себастиан Майлард.

Европейската доктрина спрямо Китай се основава на факта, че в някои области Китай ще бъде партньор, с когото е необходимо да се преговаря, по-специално относно изменението на климата. В други области Пекин ще бъде конкурент, а в трети – дори системен авторитарен съперник. И в статията си Шолц обещава да не пренебрегва "трудните теми“: потисничеството на уйгурите, Тайван или дори позицията на Пекин относно Украйна.

Европейците ще оценят отношенията между Германия и Китай по реални въпроси, но вече има много предупреждения от тяхна страна. "Лидерите на ЕС са свободни да имат собствена позиция по отношение на Китай, стига тя да е в съответствие с тази на ЕС“, предупреждава Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел. Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон го изрази по-малко дипломатично: "След нашата зависимост от руския газ, Европа трябва да избягва да повтаря грешките си от миналото“. Както припомня авторът на статията, Европа се опитва да преодолее зависимостта си от Китай, по-специално от редките минерали.

Германският канцлер вече беше обвинен, че е действал сам по въпроса със ситуацията в Украйна. И сега, както пише авторът на статията, той още повече влоши ситуацията, като отиде в Пекин, при това в компанията на крупни германски бизнесмени. Това пътуване има и специален контекст: то се състои малко след края на конгреса на Китайската комунистическа партия, възхода на китайската компания Cosco в Германия и прехвърлянето на немската компания за микропроцесори на китайците. В същото време Европа, напротив, се опитва да защити критичната си инфраструктура и да намали стратегическата си зависимост. Но европейците се опитват да не използват груби изрази: не беше достатъчно да се покаже на Си Дзинпин как съюзът се разпада поради отношенията с Пекин.

През октомври представители на страните от ЕС обсъждаха три часа как да подходят към Пекин. "Мисля, че с Китай е същото, както и с Русия. В техен интерес е да сме разделени. В наш интерес е да бъдем единни“, каза естонският премиер Кая Калас. Балтийските страни наскоро се оттеглиха от китайския проект за "Новия път на коприната“ и сега очакват единна позиция от ЕС. Други страни от Централна Европа също мислят за това. "Не трябва да повтаряме, че сме били безразлични, снизходителни, повърхностни в отношенията си с Русия“, каза представител на кабинета на вече бившия италиански премиер Марио Драги.

Франция също смята, че европейците трябва да следват обща политика по отношение на Пекин, така че Еманюел Макрон трябваше да отиде в Китай заедно с Шолц, пише авторът на статията. Така през 2019 г., когато Макрон бе домакин на Си в Елисейския дворец, той покани на среща и Ангела Меркел и Жан-Клод Юнкер, бившия председател на Европейската комисия. Но този път Франция и Германия не обсъдиха подробно пътуването на Шолц: те имат много други проблеми, подчертава Le Figaro.