Политическото ръководство на кюрдските партии в Турция, включително Народнодемократичната партия (НДП), призова своите поддръжници да гласуват за основния опонент на президента Реджеп Тайип Ердоган на президентските избори следващия месец, които се очаква да бъдат най-горещо оспорваната надпревара в 20-годишно управление на настоящия държавен глава, пише европейската редакция на Politico.

Опозиционният кандидат Кемал Кълъчдароглу е подкрепен от широка коалиция от целия политически спектър.

"В този преломен етап от турската политика ние се събрахме, за да изпълним нашия исторически дълг, както като част от нашата традиция, така и като наш дълг към бъдещите поколения“ преди "историческите избори“ на 14 май, се казва в изявление на алианса.

"В този контекст споделяме с обществеността нашето решение да подкрепим Кемал Кълъчдароглу на президентските избори“, се добавя в него.

Гласът на кюрдите, които съставляват около една пета от 85-милионното население на Турция, се очертава да бъде решаващ фактор в президентската надпревара, тъй като Кълъчдароглу и Ердоган показват много близки резултати в анкетите.

Ляво ориентираната партия НДП е най-голямата прокюрдска политическа сила, представляваща около две трети от кюрдските гласове, заяви наскоро пред POLITICO лидерът на партията Селахатин Демирташ, който в момента излежава присъда в затвора по обвинения в тероризъм.

74-годишният Кълъчдароглу ръководи основната опозиционна партия, лявоцентристката Народнорепубликанска партия (НРП), повече от десетилетие.

Двуцифрената инфлация в Турция и нарастващите критики срещу реакцията на правителството на опустошителното земетресение, което струва живота на десетки хиляди през февруари, му дадоха истински шанс да свали Ердоган.