От Охрид, където пристигна за нова среща на високо равнище по диалога Белград-Прищина, министър-председателят на Косово Албин Курти подчерта, че очаква "принципен, открит и сериозен диалог“, който да доведе до окончателен и съгласуван текст на споразумение, предава скопската електронна медия MakPress.

В Охрид се провежда среща на високо ниво по диалога за нормализиране на двустранните отношения между Белград и Прищина, на която се очаква да бъде обсъдено т.нар. европейско предложение за споразумение. На нея освен лидерите на Сърбия и Косово – Александър Вучич и Албин Курти, ще присъства и Върховният представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел, припомнят медиите в западната ни съседка.

"Охридското езеро е тектонично езеро, тихо и красиво място. По този повод, освен с оптимизъм, дойдох с намерението и добрата воля постигнатото по-рано споразумение, което за съжаление не беше подписано в Брюксел на 27 февруари, да прерасне в разговори по плана за изпълнение и по този начин да завърши със споразумение за нормализиране на отношенията“, коментира Курти след среща с лидера на "Демократичен съюз за интеграция“ Али Ахмети.

"Докато няма готов текст, не може да има край на дискусиите, а докато няма край на разговорите, няма как да има споразумение. Тук съм за един принципен, открит, сериозен диалог, който трябва да доведе споразумение, т.е. окончателен и съгласуван текст. Не дойдох тук, за да говоря за разговори, а за договори“, заключи Курти.