В интервю за RTK министър-председателят на Косово Албин Курти, призна, че постигнатото в Охрид споразумение със Сърбия не е най-доброто възможно за страната му, но дава възможност да се "продължи напред“.

Курти потвърди, че сред точките в договора е задължението на Прищина да създаде Общност на сръбските общини. А чл. 10 от европейското предложение за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово се казва, че и двете страни потвърждават, че всички предишни споразумения трябва да бъдат приложени.

"Ето защо има 39 споразумения, които трябва да бъдат изпълнени“, заяви Курти и добави, че чл. 7, който се отнася до сръбската общност в Косово, е за услуги, а не за структури.

"Ниво на самоуправление, без да се застрашава конституционният ред на Косово“, обясни премиерът.

Миналата събота лидерите на Сърбия и Косово постигнаха в Охрид споразумение за нормализиране на отношенията между двете страни, които бяха нарушени от независимостта на Косово през 2008 г. В текста на споразумението се посочва, че двете страни ще развиват "нормални, добросъседски отношения, основани на равни права“, че "ще признават взаимно документи и национални символи, включително паспорти, дипломи, регистрационни номера и митнически печати“ и че Сърбия няма да се противопостави на членството на Косово в нито една международна организация.

Освен това нито една страна няма да блокира или насърчава други да блокират напредъка на другата страна по пътя й към ЕС.

По думите на Курти Охридското споразумение е "де факто признаване на Косово от Сърбия".