САЩ са уверени, че заплахата от иранска атака срещу Израел е реална. Това подчерта координаторът по стратегически комуникации на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби, предава Sky News.

По думите на Кърби към настоящия момент САЩ преразглеждат собствената си военна структура в региона на фона на заплахата от Иран, а също така следят развитието на ситуацията. По-специално той отбеляза, че лидерът Белия дом Джо Байдън получава информация за ситуацията няколко пъти на ден.

"Той (Байдън) даде ясно да се разбере на целия екип по национална сигурност, че ще приемем сериозно нашия ангажимент към отбраната, към самоотбраната на Израел“, подчерта Кърби.

Освен това Белият дом очаква отговор от ХАМАС относно последния кръг от преговори за освобождаване на израелските заложници.

На 1 април Израел нанесе ракетна атака срещу Дамаск, което доведе до унищожаването на сградата на иранското консулство. Ударът уби най-малко седем иранци, включително двама генерали.

Техеран обвини Тел Авив за атаката и обеща "суров“ отговор. Израел на свой ред предупреди Иран за последствията и обяви повишена готовност на военните си.