Кандидатът на опозицията за президентския пост в Турция Кемал Кълъчдароглу призова поддръжниците си за търпение и обеща победа на балотажа на 28 май, като същевременно обвини управляващата в Анкара "Партия на справедливостта и развитието“ в намеса в преброяването и отчитането на резултатите, предава Reuters.

Турция се насочи към балотаж, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган поведе срещу Кълъчдароглу на изборите в неделя, но не успя да получи пълно мнозинство, за да удължи 20-годишното си управление. Нито Ердоган, нито Кълъчдароглу преминаха прага от 50%, необходим за избягване на втори тур. Съгласно данни на вестник Daily Sabah, Ердоган печели неделния вот с 49,36% от подкрепата на избирателите. За Кълъчдароглу гласуваха 44,99%.

Ердоган се представи по-добре, отколкото прогнозираха предизборните проучвания, и той изглеждаше в уверено и борбено настроение, когато се обърна към своите поддръжници, коментира агенцията.

"Ние вече изпреварваме най-близкия ни съперник с 2,6 милиона гласа. Очакваме тази цифра да се увеличи с официалните резултати“, подчерта Ердоган.

Хиляди гласоподаватели на Ердоган се събраха в централата на партията в Анкара, пеейки песни и развявайки национални знамена. Мнозина дори танцуваха по партийни песни от високоговорителите и развявайки знамена. Някои танцуваха по улиците.

"Знаем, че все още не е точно празник, но се надяваме, че скоро ще отпразнуваме победата му. Ердоган е най-добрият лидер, който сме имали за тази страна, и ние го обичаме“, увери пред агенцията Ялчин Йълдрим, собственик на текстилна фабрика.

Но резултатите отразяват дълбоката поляризация в страната. С население от 85 милиона души, Турция, която вече се бори с нарастващата инфлация, сега е изправена пред две седмици на несигурност, която може да разтърси пазарите, като анализаторите очакват колебания в местната валута и фондовия пазар.

"Следващите две седмици вероятно ще бъдат най-дългите две седмици в историята на Турция и ще се случат много неща. Очаквам значителен срив на фондовата борса в Истанбул и много колебания във валутата“, каза Хакан Акбас, управляващ директор на консултанската копания Strategic Advisory Услуги.

Междувременно опозицията твърди, че партията на Ердоган отлага оповестяването на пълните резултати, като внася възражения, а властите публикуват данни, които изкуствено повишават резултатите на Ердоган.

Кълъчдароглу предупреди, че партията на Ердоган "унищожава волята на Турция", като възразява срещу преброяването на гласовете от повече от 1000 урни. "Не можете да предотвратите това, което ще се случи с възражения. Никога няма да позволим това да се превърне в свършен факт“, увери той.

Кълъчдароглу обеща да съживи демокрацията след години на държавна репресия, да се върне към ортодоксалните икономически политики, да даде възможност на институциите, загубили автономия при Ердоган, и да възстанови крехките връзки със Запада. Хиляди политически затворници и активисти също може да бъдат освободени, ако опозицията надделее на изборите.