"След като Украйна и Грузия се присъединят към НАТО, Черно море трябва да се превърне в море на Северноатлантическия алианс, подобно на Балтийско море", това е заявил министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба по време на Втората черноморска конференция за сигурност на Международната кримска платформа, която се провежда в София, България. 

"Важно е да имаме визия и стратегия, да проявяваме постоянство в съвместните действия за постигане на общите цели. Черно море трябва да се превърне в море на НАТО, мир и стабилност. Точно в това се превърна Балтийско море с присъединяването на Финландия и Швеция към Алианса. Сигурността на целия регион беше укрепена", е заявил Кулеба, предава РБК-Украйна.

Министърът на Украйна е отбелязал, че след като Украйна и Грузия се присъединяват към НАТО, Черно море следва примера на Балтийско море. Той определи това като стратегическа цел, към която Алиансът и евроатлантическата общност трябва да се стремят.

Втората конференция за сигурността в Черно море в рамките на Международната Кримска платформа се провежда в София. Форумът се организира съвместно от Министерствата на външните работи и на отбраната на Република България и министерствата на външните работи на Украйна, в партньорство с Центъра за отбранителни стратегии (Украйна).

При откриването на конференцията служебният министър на отбраната на България Атанас Запрянов заяви: "Северното Черноморие е морски театър на войната. Използването на дронове е принудило руския флот да се изтегли. Не можем да говорим за черноморска сигурност, докато руската агресия продължава".