Нуждите на Украйна от външно финансиране ще бъдат около 3 милиарда долара на месец през 2023 г. при най-добрия сценарий, но могат да нараснат до 5 милиарда долара, ако руските бомбардировки станат "още по-драматични", заяви управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева, цитирана от Reuters.

Международният валутен фонд работи с украинските власти, за да помогне за определянето и прилагането на макроикономическите политики на страната и това, което ще се изисква, за да стане член на Европейския съюз, както и да изготви надеждни финансови прогнози, заяви Георгиева на конференция в Берлин във вторник.

Тя каза, че служителите на МВФ са се срещнали с украинските власти във Виена миналата седмица, за да обсъдят финансовите нужди на страната и работят за пълноценна кредитна програма на МВФ.

Георгиева категорично подкрепи призивите на Украйна за механизъм за координиране на финансовите нужди и подкрепа, послание, повторено от Одил Рено-Басо, президент на Европейската банка за възстановяване и развитие, и други оратори.

"Ние бяхме част от решението по време на извънредната фаза. Ще бъдем част от решението по време на тази фаза на възстановяване“, подчерта лидерът на МВФ.

Тя похвали украинските лидери, че продължават да управляват икономиката в "изключително трудни времена". Тя каза, че международната общност също се е включила с обещания за 35 милиарда долара за подкрепа на страната през 2022 г., но е от решаващо значение да се гарантира, че парите, които все още не са изплатени, ще бъдат налични бързо.

"Страната върши наистина добра работа, за да накара всеки цент – всяка гривна, бих казала – да се брои“, каза Георгиева, въпреки че бюджетните приходи остават силно ограничени.

Въпреки че най-добрият сценарий изискваше 3 милиарда долара на месец през 2023 г., тези разходи лесно биха могли да нараснат до 4 милиарда долара за покриване на допълнителен внос на газ и възстановяване на инфраструктурата, посочи Георгиева. "И в най-лошия случай, ако бомбардировката е още по-драматична... може да стигне до 5 милиарда долара на месец“.

Но Вернер Хойер, президент на Европейската инвестиционна банка, каза на конференцията, че не иска "да се спира на тези ужасяващи сценарии с цифри“, които плашат хората.

"Трябва да бъдем много прагматични и първо да кажем нещата“, каза Хойер. "Трябва да действаме сега. Колкото повече икономиката остане устойчива днес, толкова по-бързо ще бъде възстановяването утре. Колкото по-късно започнем, толкова по-висока ще бъде сметката някой ден“.