Кремъл призна, че офанзивата за превземане на Бахмут е била "трудна“ и е създала "емоционална ситуация“, очевидно имайки предвид враждата между основателя на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер“ Евгени Пригожин и министъра на отбраната Сергей Шойгу.

"Мога да ви кажа едно нещо: да, наистина, доста емоционална ситуация. Там се провеждат много трудни настъпателни операции“, заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков по време на интервю за босненския информационен канал ATV в сряда, предава държавната информационна агенция ТАСС.

"Това е много силен укрепен район, там е съсредоточена огромна групировка на Въоръжените сили на Украйна, която постоянно получава подкрепления. Включително чуждестранно оборудване и чуждестранни боеприпаси. Затова, разбира се, там емоциите са високи“, добави той.

Без да назовава Пригожин или Шойгу, Песков изглежда обърна внимание на разрива между двамата, като каза, че те са единни в целите си.

"Няма да назовавам различни имена, но ще кажа: каквото и да се говори, каквито и изявления да се правят, все пак става дума, да речем, за Въоръжените сили на Руската федерация“, обясни той. "Това са всички руски сили, обединени сили. И те преследват една единствена цел“.

Говорителят на Кремъл е сигурен, че Русия ще завладее Бахмут.

"Не се съмняваме, че Артьомовск (руското име на Бахмут) ще бъде превзети задържан“, категоричен е той.

Руските сили се опитват от месеци да превземат Бахмут. Руските части са съставени от официалната руска армия, под командването на министерството на отбраната, както и по-голямата част от живата сила е предоставена от "Вагнер“, частната наемна компания на Пригожин.

Докато боевете продължават да бушуват около Бахмут, друг вид битка се разиграва встрани – тъй като Пригожин стартира поредица от публични тиради срещу Москва, упреквайки руското военно ръководство, че седят "като дебели котки“, докато неговите войски умират с хиляди. Той многократно е заплашвал да се изтегли от района, ако не бъдат осигурени още доставки на боеприпаси.