Северноатлантическият алианс е враждебна за Русия структура, подчерта представителят на Кремъл Дмитрий Песков. По думите му, присъединяването на страни към НАТО ще се отрази на отношенията им с Русия, пише "Коммерсанть".

"Разбира се, това (разширяване на НАТО) не може да не се отрази на характера на двустранните отношения с тези държави, които стават нови членове. Алиансът все още е неприятелска структура и в много отношения враждебна към Руската федерация“, отбеляза говорителят на руския президент Владимир Путин.

В същото време Кремъл смята, че ситуацията с желанието на Украйна да се присъедини към НАТО е "много различна" от приемането на Финландия в Алианса. "Финландия никога не е ставала "анти-Русия“ и не сме имали спорове с Финландия… Следователно тук едва ли е възможно да се прави сравнение“, обясни Дмитрий Песков.

Финландия и Швеция съвместно кандидатстваха за присъединяване към НАТО през май 2022 г. на фона на руската военна интервенция в Украйна. Финландия получи одобрение от всички страни от Алианса и днес, 4 април, в Брюксел трябва да се проведе церемонията по влизането й в НАТО. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг увери, че НАТО няма да разположи войски във Финландия без нейното съгласие.