Крайнодясната "Алтернатива за Германия" (АзГ) се издига високо в анкетите за ужас на основните партии и е на път да спечели регионалните избори в три провинции в източната част на страната с призиви за спиране на миграцията и ограничаване на това, което вижда като скъп "зелен дневен ред“, пише Reuters.

Партията събира 17-19% в национален мащаб, около рекордно високо ниво за АзГ, която сега се съревновава със социалдемократите на канцлера Олаф Шолц за второ място в някои проучвания, от пето на изборите през 2021 г., когато си осигури 10,3% от гласовете.

За последно тя беше на такива върхове през 2018 г. след мигрантската криза в Европа. Този път националистическата, антиимигрантска партия също се възползва от вътрешните борби в тройната коалиция на Шолц.

Крайнодесните партии се наложиха в цяла Европа. Във Франция крайната десница се превърна в по-силен съперник в урните, докато в Италия и Швеция те вече са в правителството.

Но възходът на АзГ, която критикува германското правителство за високите нива на имиграция, нарастващата инфлация и скъпия зелен преход, докосва особено чувствителен нерв в Германия заради нацисткото минало на страната.

Германската национална разузнавателна агенция определи младежкото крило на АзГ като "екстремистко", заявявайки, че то пропагандира "расова концепция за обществото". Ръководителят й също така обвини АзГ, която се противопоставя на санкциите срещу Русия, че помага за разпространението на руската пропаганда за войната в Украйна.

Основните партии в Германия изключиха възможността да си сътрудничат с АзГ, за да я държат далеч от правителството, но по върховете все се притесняват, че тя дърпа мейнстрийм политиката по-надясно.

"Виждаме, че реториката по теми като миграцията става все по-шумна“, казва Стефан Маршал, политолог от университета в Дюселдорф.

Миграцията се издига в политическия дневен ред на Германия. Михаел Кречмер, министър-председателят на източногерманската провинция Саксония и който е от дясноцентристкия Християндемократически съюз (ХДС), разкри миналата седмица, че броят на мигрантите е "твърде голям“, призовавайки за ограничаване на допусканите бежанци и съкращения на помощите.

Националният лидер на ХДС, Фридрих Мерц, обаче отхвърли всякакви сравнения с АзГ, като заяви в коментари в неделя, че езикът на неговата партия "по нищо не прилича" на този на крайнодесните.

Междувременно министърът на вътрешните работи Нанси Фейзер отчасти обвини АзГ за подклаждането на антиимигрантски нагласи, които подхраниха нарастването на атаките срещу бежанци. АзГ отрича това.

Партията, която оспорва, че човешката дейност е причина за изменението на климата, също се възползва от опасенията сред някои избиратели относно цената на прехода от изкопаеми горива.

Лидерът на АзГ Тино Хрупала каза, че повече гласоподаватели оценяват, че политиките на Зелените, по-малкият коалиционен партньор на Шолц, който иска по-бързо отдалечаване от въглеводородите, са довели до "икономическа война, инфлация и деиндустриализация".

"Ние сме единствената партия, която не би направила коалиция с тези опасни Зелени“, настоява той.

В Тюринген, Саксония и Бранденбург, източногерманските провинции, които провеждат избори през 2024 г., АзГ е на път да спечели за първи път, като проучванията показват нейната подкрепа от 23%-28%.

Анализатори казват, че гласоподавателите на изток, където партийната лоялност е по-малко установена, са били по-възприемчиви към АзГ отчасти, защото обвиняват основните партии, които са се сменяли през различни правителства през годините за по-ниските доходи на изток три десетилетия след обединението.

Дори ако АзГ не е на власт, нейният възход изсмуква гласове от други партии, принуждавайки ги да влизат в по-тромави коалиции на държавно и национално ниво, особено на изток, където е най-силна.

Марк Дебюс, политолог от университета в Манхайм, казва, че това може да засили призивите сред някои гласоподаватели консерваторите да работят по-тясно с АзГ, дори и да не са в официална коалиция, вместо да се коалират с левицата.

Някои инициативи на АзГ спечелиха подкрепата на основните избиратели на по-местно ниво. През декември членовете на ХДС в малкото градче Бауцен в Саксония гласуваха в подкрепа на предложението на крайнодесните за намаляване на някои облаги, като езикови курсове за мигранти, чиито молби за убежище са били отхвърлени.

"Този догматичен начин в Берлин за изключване на АзГ, казвайки, че всички те са нацисти, е погрешен“, казва Матиас Грал, ръководител на ХДС в областния съвет на Бауцен.

Други казват, че АзГ яхва вълна от недоволство поради сливането на кризи, които няма да продължат. Инфлацията вече спадна от своя връх и главоломно високите цени на енергията през зимата, подхранвани от войната в Украйна, намаляха.

Волфганг Бюхнер, говорител на правителството на Шолц, каза, че е уверен, че коалицията може да намали подкрепата за АзГ.

"Канцлерът е оптимист, че ако свършим добра работа и решим проблемите на тази страна... тогава няма да има нужда да се тревожим още много по тази тема“, отбеляза той.