Северна Македония е международно призната като държава с функциониращо модерно мултиетническо общество, в което се зачитат всички права. Всички доклади потвърждават това. Обвиненията срещу РСМ, отправени от представители на България, са напълно неоснователни и идват от страна, която не зачита решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) и стандартите на Съвета в областта на правата на човека. Това подчерта министър-председателят на югозападната ни съседка Димитър Ковачевски на общия дебат "Обединени за Европа“ на срещата на върха на Съвета на Европа в Рейкявик, предава скопският "Фокус“.

"Дискурсът, използван от България към Северна Македония, за съжаление е много подобен на дискурса, използван от Руската федерация към Украйна. Недопустимо е подобни обвинения да се използват за политически цели, особено в този критичен за бъдещето на Европа период“, коментира Ковачевски.

Северна Македония и Албания заслужават да вървят напред и заедно, защото когато съседите вървят напред, и останалите вървят напред, допълни той.

"Не трябва да допускаме влияние от трети страни, особено не от Русия, и то в сърцето на Балканите, което е сърцето на Европа“, категоричен бе македонският премиер.

Той посочи, че Северна Македония напълно подкрепя декларацията от срещата на върха и вярва, че те предоставят солидна програма за решаване на проблемите.

"Като председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и член на НАТО ще продължим да показваме нашия твърд ангажимент към мултилатерализма и нашия ангажимент особено към Украйна, както сме правили досега“, увери Ковачевски.

По думите му срещата в Рейкявик цели да се демонстрира единство, солидарност и ангажираност към общите ценности в областта на демокрацията, човешките права и върховенството на закона в лицето на безпрецедентна агресия срещу Украйна.

"Руската агресия срещу Украйна е очевидно нарушение на международното право, както и рязко напомняне за последствията от пълното незачитане на реда. Все още сме убедени, че мултилатерализмът с всичките му недостатъци е начин за мобилизиране на колективен отговор на военни кризи и предизвикателства от различен характер. Те просто искат да изберат бъдещето си сред съюзниците. Ние направихме същото, когато показахме нашата солидарност и изгонихме Русия от Съвета на Европа. Все още сме единни в търсенето на отговорност за извършените престъпления. Започнахме също да мислим какво правим добре в Страсбург и къде можем да се подобрим... Съветът се превърна във фар на надежда за милиони европейци чрез Европейската конвенция за правата на човека“, подчерта още в обръщението си Ковачевски.

Представител на България на срещата на върха в Рейкявик е вицепрезидентът Илияна Йотова, която говори за "системно потъпкване на правата на българите в Република Северна Македония“.