Някои в България се опитват да си осигурят публичност чрез националистическа реторика в месеците преди изборите през пролетта, докато Скопие е посветено на добросъседските отношения. Това заяви премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски при откриването на конференцията "Година на нови възможности“, която се провежда днес и утре в столицата на югозападната ни съседка, предава скопският телевизионен канал "360 степени".

"Ангажирани сме с добросъседски отношения, в духа на европейските ценности. Северна Македония гарантира и дава възможност на всички народи и всички граждани, които живеят на тази земя и които смятат страната за свой дом, да упражняват правата си безпрепятствено. И ние сме го показвали и доказвали на практика много пъти досега. Гордеем се с нашето мултикултурно общество, гордеем се, че сме Европа в миниатюра. Така е било, така е, така и ще бъде. Друг е въпросът, че там се готвят нови парламентарни избори и както навсякъде има хора, които се опитват да получат публичност чрез националистическа и популистка реторика“, заяви Ковачевски.

Според него са налице опити да се навреди не само на двустранните отношения, но и на европейското единство.

Македонският премиер обаче е убеден, че никой няма да успее да застраши европейския дневен ред на Скопие и вярва, че тази година ще бъде осигурено мнозинство от две трети за промени в конституцията, а с това и ще се направи крачка напред в европейската интеграция.

"Затова всички ще си гледаме работата. Нашата работа е да защитим националната идентичност, стабилността и сигурността на страната и да дадем възможност за прогрес. Ние правим това. И тъй като ние сме свещени пазители на миналото, няма да позволим на никого да застраши нашия европейски дневен ред и нашето заслужено европейско бъдеще. През тази 2023 г. очаквам нова стъпка напред в европейската интеграция. Вярвам, че може да се постигне европейско парламентарно мнозинство, което ще осигури европейски перспективи. Базирам тази оценка на факта, че голямото мнозинство от гражданите в страната на последните парламентарни избори се довериха на проевропейски политически субекти, които съставиха проевропейско правителство", заяви още Ковачевски.

По думите му с вписването на българите и другите етнически общности в конституцията няма да навреди на РСМ, защото, както отбеляза той, тя е мултиетническа гражданска държава, която е пример в региона и в Европа.

От друга страна, подчерта Ковачевски, Скопие няма да се поддаде на провокации и да свали нивото, защото отношението на някой говори за самия него.

"Разбирам предпазливостта и съмненията. Аз също имам семейство, което живее тук и обичам родната си страна. Но не мога и няма да приема някой да печели политически за сметка на перспективите на гражданите и държавата. Казах, през по-голямата част от тази година бях сред вас, гражданите - и се вслушвах във вашите нужди. Това не са постоянни предсрочни избори, то не са политически далавери, то не са блокажи в парламента, то не е живот в гърчове и кризи, в песимизъм и отчаяние! Нищо подобно“, завърши премиерът на югозападната ни съседка.