Иран ще даде "огледален отговор“ на всякакви действия на Вашингтон срещу Техеран, проведени от която и да е държава по света. Това се казва в изявление на Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР), елитните гвардейски части на иранската армия, публикувано след изстрелването на стотици дронове и ракети срещу Израел.

"Терористичният режим на Съединените щати е предупреден, че всяка подкрепа и участие в причиняването на щети на Иран от всяка точка на света ще доведе до решителен и огледален отговор от въоръжените сили на Ислямска република Иран. Също така, Съединените щати носят отговорност за действията на Израел“, цитира агенция Tasnim изявлението на КСИР.

КСИР заяви в неделя вечерта, че нанася удари по израелска територия в отговор на унищожаването от израелски самолет на иранското консулство в Сирия в началото на април. Атаката, според различни източници, включва от няколко десетки до стотици ракети и безпилотни летателни апарати, включително дронове камикадзе Shahed.

Израелските отбранителни сили съобщиха, че техните въоръжени сили са в състояние на висока бойна готовност. Пентагонът обяви, че ще подкрепи Израел, а мисията на Иран в ООН го нарече конфликт между Техеран и Тел Авив, като призова Вашингтон да "стои настрана".