Членовете на комисията по външни работи на Камарата на представителите на САЩ, представляващи Демократическата и Републиканската партии, обявиха в  въвеждането на резолюция, призоваваща администрацията на президента Джо Байдън да прехвърли ракети ATACMS с голям обсег на Украйна. Това съобщава "Европейская правда".

Както е заявил съавторът на резолюцията, председателят на комисията по външни работи на Камарата на представителите, републиканецът Майкъл Маккол, ако САЩ не предоставят на Украйна всички необходими оръжия, това ще допринесе за удължаването на война.

"Успехът на украинската контранастъпление е пряко свързан с военната помощ, предоставена от Съединените щати и нашите съюзници. Ето защо е изключително жалко, че администрацията забавя милиарди долари във военно финансиране, което може незабавно да бъде прехвърлено на Украйна и в да помогне на въоръжените си сили да променят значително ситуацията на място", е посочил той.

В документа се споменават решенията на правителствата на Великобритания и Франция да прехвърлят съответно ракети с голям обсег Storm Shadow и SCALP-EG с обсег от 250 километра.

"Съединените щати и съюзническите страни притежават съвместно хиляди ракети ATACMS, които могат да бъдат прехвърлени на Украйна“, се заявява в проекторезолюцията, в която се посочва, че текущото превъзходство на Русия в далекобойните оръжия "принуждава украинските сили да се бият в много по-неизгодно положение“.

Ако бъде приета, Камарата ще призове САЩ "незабавно да прехвърлят достатъчно ATACMS на Украйна, за да ускорят победата на Украйна в непровокираната агресивна война на Русия, като същевременно поддържат готовността на американските военни“.

"Бързото предоставяне на това изключително важно оръжие ще осигури на украинската армия необходимата способност за нанасяне на удари дълбоко в тила на врага, каквато те в момента нямат, подкопавайки способността на Русия да води война“, се заявява в резолюцията.

Тактическите ракетни системи ATACMS са ракети земя-земя, които могат да летят около 300 километра, приблизително четири пъти повече от обхвата на ракетите, използвани от мобилните системи HIMARS, които САЩ започнаха да изпращат в Украйна миналата година.

По-рано беше съобщено, че администрацията на Байдън обяснява нежеланието да предаде на украинската страна ракети ATACMS с по-голям обсег с факта, че в този случай може да останат твърде малко от тях в резервите на американската армия.