Европейската комисия публикува аналитичен доклад от 66 страници, в който се оценява готовността на Украйна, Молдова и Грузия да поемат задължения, свързани с членството в Европейския съюз, съобщава РБК-Украйна, като се позовава на прессъобщение от изпълнителния орган на Общността.

"Докладите допълват Заключенията относно молбите на трите държави за членство в ЕС, приети от Европейската комисия през юни 2022 г. Европейският съвет предостави европейска перспектива на трите страни и статут на кандидати за Украйна и Молдова в съответствие със Заключенията, идентифицирайки редица приоритети, които трябва да бъдат разгледани в този контекст“, се казва в разпространения текст.

Всички държави са оценени въз основа на едни и същи критерии и собствени заслуги, уверяват от пресслужбата, като допълват, че докладите предлагат препоръки за бъдещата работа на страната.

По отношение на Украйна в доклада се подчертава, че страната показва ниско, а само в някои области средно ниво на готовност за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз. Киев се справя най-добре в областта на външната политика – там страната "демонстрира високо ниво на придържане към външнополитическите решения на Европейския съюз", се казва в документа.

Във външнополитически план Киев получи оценка "добра“.  Европейската комисия оценява усилията за осигуряване на свободното движение на стоки между украинския и европейския пазар като "задоволително“ или "на средно ниво“. Напредъкът в сближаването с ЕС в повечето други области на икономическото и политическото развитие на страната е в "начален етап".

"Украйна има добро ниво на готовност в областта на външната политика. Украйна показва високо ниво на придържане към изявленията на Върховния представител [на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел] и към външнополитическите решения на Съвета на ЕС. Украйна активно си сътрудничи с ЕС за борба с киберпрестъпността и дезинформацията. Въпреки това е необходима допълнителна работа за борба с незаконния трафик на оръжия, боеприпаси и експлозиви“, се казва в документа.

На Украйна е препоръчано активно да се бори с корупцията и влиянието на олигарсите, както и да повиши нивото на финансов контрол. Що се отнася до правата на човека и свободата на печата, Украйна също е на "ранен етап“ в тази област, но според Европейската комисия Киев се движи в "правилната посока“.

В доклада Европейската комисия не формулира никаква позиция относно времето за евентуално начало на официални преговори за присъединяване към ЕС, а само отбеляза, че следващата оценка на нивото на готовност на Украйна ще бъде направена през есента, като част от годишния доклад за степента на готовност на всички страни кандидатки.

"Европейската комисия ще продължи да предоставя насоки и подкрепа на Украйна, Молдова и Грузия по този въпрос, за да помогне на трите страни да се адаптират допълнително към стандартите и нормите на ЕС, обхващайки цялото законодателство на ЕС“, добавят от пресслужбата.