Генерал-майор Андрей Ковалчук ​​напуска поста командир на оперативното командване "Юг“ на Сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Това съобщи самият той на официалната страница на командването в социалната мрежа Facebook.

Военният благодари на братята си по оръжие за съвместната им служба, като отбеляза, че последните две години и половина са се превърнали в труден и наситен период от живота за всички.

"Заедно освободихме от окупатора част от Одеска област – Змийския остров – и лъвския пай от териториалното море на Украйна, Николаевската и Херсонската области на десния бряг на Днепър, изпълнявахме бойни задачи, отблъсквайки дръзко вражески десанти, потапяхме вражески кораби, създавахме безпрецедентни исторически факти от най-новата ера на нашите въоръжени сили. Вие и аз се борихме усилено срещу врага на юг, нашите бригади се показаха като най-добрите в бойната работа, ние ги осигуряваме и подкрепяме и днес, когато те изгарят злите духове от нашата земя в източната посока, смело устоявайки на вражеските атаки. Гордея се, че имах честта и доверието да бъда ваш командир, да бъда командир на славния и своенравен Юг, който умее да бъде нежно топъл и гостоприемен за своите и неистово бурен за враговете си“, написа Ковалчук.

Той допълни, че остава в армейското семейство и ще се включи в обучението на млади офицери.