Броят на войските на САЩ и НАТО, разположени в Източна Европа, може да се увеличи през следващите години, но американската армия все още не настоява за изграждането на нови бази, съобщава Defense News.

Днес около 100 хиляди американски войници са разположени в цяла Европа, включително около 20 хиляди в Полша и Румъния. Други 40 хиляди войници са разположени в региона, за да подкрепят източноевропейските съюзници.

Генерал Кристофър Каволи, началник на Европейското командване на САЩ, каза, че разполагането е част от "определено обръщане на изток“ на НАТО. По думите му инфраструктурата вече е изградена. Той обаче избегна отговор на въпроса дали в региона ще бъдат построени нови постоянни военни бази.

Каволи заяви, че официални лица планират да продължат ротацията на американски части в Полша и други източноевропейски инсталации в обозримо бъдеще.

Военното присъствие на САЩ в Европа беше ключова точка на търкания между лидерите на Пентагона и бившия президент Доналд Тръмп, който настоя за рязко намаляване на броя на войските, разположени там. Но президентът Джо Байдън обяви увеличаване на подкрепата за европейските съюзници, а не нейното намаляване, и използва конфликта в Украйна, за да подчертае тази необходимост, припомня изданието.