Руско-украинската война продължава и Руската федерация продължава активно да щурмува позициите на ВСУ в района на Часов Яр, съобщи командирът на ударния батальон безпилотни летателни комплекси "Ахил" от 92-ра отделна десантно-щурмова бригада Юрий Федоренко в ефира на националния Телемаратон.

"Това е една от следващите точки, която е принципно важна за тях, врагът ще се опита да изпълни тази задача до 9 май, тъй като има ясна задача от лидера на Руската федерация, диктатора Путин, съответно руските войски продължават да съсредоточат сили, за да продължат да оказват натиск върху Часов Яр. Освен това оказват допълнителен натиск по фланговете, това е Богдановка, Ивановское, за да вземат Часов Яр в клещи“, обясни Федоренко.

Военният отбеляза още, че въпреки липсата на боеприпаси, ВСУ продължават да нанасят значителни загуби на руснаците в жива сила и бронирана техника.

"По време на ударно-щурмови операции врагът губи на бойното поле от 40% до 70% от техниката, участвала в тези щурмови операции, въпреки това те въвеждат резерви“, каза Федоренко.

Освен това военният обясни защо Руската федерация се опитва да превземе Часов Яр толкова бързо и на всяка цена: "За врага е критично важно да има тактически успехи. Това се дължи и на политическите процеси – встъпването в длъжност на диктатора Путин. И освен това на 9 май трябва да се обърнем към населението и да оправдаем безумния ресурс, който се харчи за тази война“.