Евгений Пригожин нарича своя "Марш на справедливостта“. Владимир Путин заявява, че това е "престъпна авантюра" и "въоръжен бунт". Един високопоставен руски командир го нарече "преврат", пише ВВС.

Както и да го наречете, основателят на "Вагнер" се разори, за да се опита да свали военното ръководство на Русия.

В продължение на месеци между "Вагнер" и руското министерство на отбраната се водят много публични спорове за това как се е водила войната в Украйна.

"Вагнер" многократно обвиняваше министерството, че не е снабдило наемническата група с достатъчно боеприпаси (и го прави умишлено).

Пригожин е все по-шумен в критиките си към министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валери Герасимов.

Да критикуваш е едно. Друга е въоръжената конфронтация.

Пригожин обаче твърди, че министерството на отбраната го е започнало с ракетен удар в петък по базов лагер на Вагнер. Руските власти отричат ​​това да се е случило. Те наричат ​​тази история "информационна провокация".

Преврат или нещо друго?

Ако това е опит за преврат, значи не е традиционен.

В изказванията си в социалните медии Пригожин внимава да не критикува президента Путин или руското правителство.

Той винаги е подчертавал, че враждата  му е с военното ръководство, а не с Кремъл.

Но това не е голяма утеха за президента Путин. Въоръжено въстание на частна руска армия (особено такава, която би трябвало да се бие на ваша страна) не се отразява добре на човека на върха - президента и главнокомандващия.

Ето защо Владимир Путин трябваше да направи това обръщение към нацията в събота сутринта - за да убеди руснаците, че той все още контролира нещата.

По всичко личи, че няма да има тих кремълски разговор с Пригожин, който да го успокои.