Кметът на най-големия град на остров Майорка Хайме Мартинес обяви война на масовия туризъм, като призова за ограничения на броя на летовниците, автомобилите под наем, круизните кораби и ваканционните апартаменти. В същото време кметът на Палма де Майорка иска да задължи заведенията, чиито гости вдигат прекомерен шум, да плащат по-солени глоби, съобщава германският вестник BILD.

От редакцията подчертават, че след обявяване на предложението за мерките Мартинес е срещнал яростна съпротива на заседанието на градския съвет. Там инициативите му били определени като "набързо измислени забрани“.

"Мисля, че някои мерки са подходящи, а други са силно преувеличени. Що се отнася до ограничаването на новите ваканционни апартаменти, съгласен съм, защото островът наистина е пренаселен“, коментира пред BILD Марко Гулпен, управител на Hostal Playa de Palma.

Гостите на острова обаче напомнят на местните власти, че оставят много пари по време на престоя си.

"Мога да разбера островитяните: трябва да се адаптираме към техните условия. Но те също трябва да помнят, че тяхната икономика зависи от туризма. Бих се радвала, ако толкова много хора идват в моя град", коментира туристката Мири Керн.

Друг турист, Даниел Шерер от Мюнхен, е съгласен с нея.

"Разбирам местните: има смисъл да помислим как да поемем контрола над масовия туризъм. Но винаги трябва да помним, че хиляди работни места зависят от това. Разходката из Палма в разгара на сезона наистина не е забавна: предпочитам да го правя по спокоен начин през по-слабия сезон“, споделя той.