Екстремното време, причинено от изменението на климата, може да струва на Германия до 900 милиарда евро кумулативни икономически щети до средата на века, показа проучване, цитирано от Reuters. Агенцията отбелязва, че най-голямата икономика в Европа търси мерки за адаптиране към промените, така че да намали сметката за щетите.

Изследването, проведено от компаниите за икономически изследвания Prognos и GWS и Германския институт за екологични икономически изследвания, идва в момент, когато Берлин работи върху стратегия за адаптиране към климата, която скоро ще бъде представена от министерството на околната среда.

Това идва и на фона на дебати в управляващата коалиция за това как Германия може да намали парниковите емисии в трудни сектори като транспорта и строителството, за да стане въглеродно неутрална до 2045 г.

Германските министерства на икономиката и околната среда цитираха проучването, което показва, че екстремните горещини, суша и наводнения могат да струват между 280 милиарда евро (297,81 милиарда долара) и 900 милиарда евро между 2022 г. и 2050 г., в зависимост от степента на глобалното затопляне.

Разходите включват загуба на селскостопански добиви, щети или унищожаване на сгради и инфраструктура поради проливен дъжд и наводнения, нарушаване на транспортирането на стоки и въздействие върху здравната система.

Проучването не отчита нефинансови щети като здравословни увреждания, смъртни случаи от горещини и наводнения и загуба на биоразнообразие.

Екстремните метеорологични явления, свързани с изменението на климата, вече са стрували на Германия най-малко 145 милиарда евро между 2000 г. и 2021 г., 80 милиарда от които са само през последните пет години, включително наводненията през 2021 г. в провинциите Рейнланд-Пфалц и Северен Рейн-Вестфалия, обясняват от икономическото министерство на страната.

Възможните разходи за щети могат да бъдат напълно намалени чрез мерки за адаптиране към климата, като например съхранение на въглерод, ако изменението на климата е само леко, установи проучването. Около 60% до 80% от разходите могат да бъдат спестени при такива мерки в зависимост от това колко силно ще се промени климатът.

Проучването не споменава колко биха стрували мерките за адаптиране към климата на федералното и провинциалните правителства.