След влизането в сила на 5 февруари 2023 г. на забраната за доставка на руски петролни продукти на страните от Европейския съюз (ЕС), транспортирани по море, Китай може да се превърне в ключов доставчик на дизелово гориво за този регион, съобщава Bloomberg, позовавайки се на думите на експерти от индустрията.

Миналата година ЕС е внесъл около 220 милиона барела дизелово гориво от Русия. Тези обеми могат да бъдат сравнени с 14 000 басейна с олимпийски размери. Въпреки това, дори такива големи обеми могат да бъдат попълнени след европейското ембарго върху руските петролни продукти, изрази увереност Юджийн Линдел, ръководител на отдела за рафиниращи продукти на консултантската компания Facts Global Energy. Включително поради нарастващия енергиен потенциал на Китай, сподели Марк Уилямс, директор изследвания в Wood Mackenzie Ltd.

"Най-важният потенциален доставчик на дизелово гориво за Европа, макар и индиректен, може да е Китай. Политиката на Пекин променя играта. В момента страната държи ключа към целия излишен капацитет за преработка по света", твърди Уилямс.

В същото време тенденцията към постепенна подмяна на руското дизелово гориво започна още преди влизането в сила на европейското ембарго. До декември миналата година делът на Русия в общия внос е спаднал от над 50% на около 40%, отчасти благодарение на увеличените доставки от Саудитска Арабия и Индия.

През 2023 г. Кувейт планира да увеличи пет пъти общия обем на доставките на дизелово гориво и суровини за самолети за европейските страни. Това намерение се дължи на желанието на властите на арабската държава да компенсират спада на вноса от Русия на фона на международните санкции.