Китайските власти отмениха излъчването на видеообръщение на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел по повод откриването на голямото търговско изложение в Шанхай, предава Reuters, като уточнява, че в речта си той трябваше да критикува "незаконната война“ на Русия в Украйна и да призове за за намаляване на търговската зависимост от Пекин, разкриват дипломати.

Предварително записаният видеоклип от Шарл Мишел трябваше да бъде един от няколкото от световни лидери и ръководители на международни организации, включително китайския президент Си Дзинпин, на откриването на Китайското международно изложение за внос (CIIE), поясниха трима европейски дипломати, пожелали анонимност, пред агенцията.

"Мишел бе поканен да говори на 5-ия форум Хунцяо/CIIE в Шанхай“, каза пред Ройтерс Баренд Лейтс, говорител на Мишел. "Както беше поискано от китайските власти, ние наистина предоставихме предварително записано съобщение, което в крайна сметка не беше показано. По този повод се обърнахме за обяснение по нормалните дипломатически канали“.

До този момент обаче нито от Министерството на външните работи в Пекин, нито от организаторите на събитието или местните власти в Шанхай не са отговорили на исканията за коментар.